Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym.
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego! Autor przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy - od śniadań przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 445-455. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: William Davis ; przełożył Roman Palewicz.
Dieta bez pszenicy : jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym Tytuł oryginału: "Wheat belly : lose the wheat, lose the weight, and find your path back to health".
Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa, która wstrząsnęła światem dietetyków. Doktor William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, przekonując, że nie jest już ona dobroczynnym zbożem, z którego powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, w wielu krajach stając się wszechobecnym, acz bezwartościowym składnikiem, którego spożycie sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru. Autor ze swadą opisuje związek pszenicy z przybieraniem na wadze, odkładaniem się tłuszczu w postaci nieestetycznych wałków na brzuchu oraz z licznymi problemami trawiennymi i zdrowotnymi. Przedstawia przekonujące argumenty za wyeliminowaniem z diety produktów pszennych oraz podpowiada, jak dokonać tego w prosty i trwały sposób.
Kuchnia bez pszenicy : 150 przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha i wyzdrowieć Tytuł oryginału: Wheat belly cookbook, 2013.
Rewolucja żywieniowa trwa! Przyłącz się do niej, rewolucjonizując swoją kuchnię. Gotuj i piecz bez pszenicy by pozbyć się zbędnych kilogramów i być zdrowym. Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także rezygnacji z ulubionych dań. Smacznego!
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Poczytam ci, mamo. Elementarz przyrodniczy to wspaniała pomoc dla dzieci rozpoczynających naukę przyrody. Pozycja nie tylko wprowadza w świat zagadnień przyrodniczych, lecz także wspiera naukę czytania. Zalety książki to: - duża, czytelna czcionka, - ponad 20 zabawnych opowiadań o tematyce bliskiej współczesnym dzieciom, - zakres merytoryczny materiału zgodny z podstawą programową I etapu edukacji, klasy 1-3, - wiedza przyrodnicza wprowadzana na pełnych humoru ilustracjach lub w komiksowych dymkach, - ponad 20 zagadnień, takich jak między innymi: zależność przyrody od pór roku, ochrona środowiska, znaczenie wody i powietrza dla życia, krajobrazy Polski, zagrożenia ze strony zwierząt, roślin czy zjawisk przyrodniczych, zasady racjonalnego odżywiania się, przystosowywanie się zwierząt do poszczególnych pór roku, warunki rozwoju roślin, zjawiska atmosferyczne, doświadczenia przyrodnicze, - doskonałe uzupełnienie szkolnego podręcznika i zeszytu ćwiczeń
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Beata Ostrowicka ; ilustracje Katarzyna Kołodziej.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Co robią Japończycy, że ich dzieci nie tyją i ni echorują - oraz co zrobić, by twoje dziecko poszło w ich ślady.
W tej inspirującej książce małżeństwo-zespół, który tworzą urodzona i wychowana w Japonii Naomi Moriyama oraz Williama Doyle, analizuje dowody na to, że mali Japończycy cieszą się najlepszym zdrowiem na świecie, oraz zbiera wnioski w formie kilku praktycznych porad, jakie mogą zastosować rodzice, by zadbać o zdrowie swojego dziecka. Wszyscy pragniemy, by nasze dzieci były zdrowe i szczęśliwe, lecz w wielu rodzinach temat jedzenia przeistoczył się w pole bitwy, stając się źródłem sporów i nieporozumień.
UWAGI:
Na okładce podtytuł: sekrety najzdrowszych dzieci świata. Oznaczenia odpowiedzialności: Naomi Moriyama [oraz] William Doyle ; [przekład Katarzyna Mojkowska].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Zielona bogini : jak żyć w zgodzie z naturą i zachować szczupłą sylwetkę Tytuł oryginału: "The gorgeously green diet : how to live lean and green". "Jak żyć w zgodzie z naturą i zachować szczupłą sylwetkę "
Rewolucyjny plan odżywiania dla kobiet, które chcą zacząć żyć zdrowo i ekologicznie! W książce znajdziesz trzy plany dietetyczne, każdy w innym odcieniu zieleni. Od ciebie zależy, ile pieniędzy, czasu i przestrzeni możesz przeznaczyć na metamorfozę. Wszystkie trzy programy oferują utratę tej samej wagi - im bardziej zielony odcień wybierzesz, tym lepiej zadbasz o środowisko. Podejmij wyzwanie i przejdź na zieloną stronę mocy!